Het evangelie is er om verspreid te worden. Een handig en veelgebruikt hulpmiddel daarbij is muziek. Evangelische muziek omvat muziek wat daar specifiek voor dient.

Muziek vol van het evangelie

Evangelische muziek heeft als doel mensen aan te trekken, maar dan met een duidelijke evangelische boodschap, dat Jezus de weg, de waarheid en het leven is. De woorden zijn gericht op mensen die Jezus niet volgen of afgedwaald zijn. De liederen helpen de ongelovigen en afvalligen om zich (terug) te keren tot God door Jezus.

Muziek van deze tijd

Typisch voor evangelische muziek is dat de boodschap meestal in de actuele muziekstijl gebracht wordt. Ongelovigen die nooit te maken hebben gehad met het evangelie van Jezus, worden immers aangetrokken tot iets wat zij herkennen. Uitzonderingen daar gelaten natuurlijk, maar men heeft vaak de voorkeur voor iets wat bekend is.

Muziekstijlen

Het bereiken van ongelovigen is op te delen in muziekstijlen. Elke generatie wordt anders opgevoed, heeft kennis gemaakt met verschillende muziekstijlen die in die periode populair zijn geweest en hebben persoonlijk een zekere voorkeur ontwikkeld. Een generatie die is opgegroeid met rockmuziek, hip-hop en reggae, zal minder geneigd zijn om oor te hebben voor gospelmuziek met een klassieke invalshoek. Iemand die wekelijks op house, club en rave muziek los is gegaan, zal eveneens minder snel overstappen op gospelmuziek in jazz-stijl.

Aanknopingspunt voor evangeliseren

Veel muziekstijlen worden door Christenen onterecht beoordeelt als rechtstreeks van de boze, de tegenpartij. Er moet goed nagegaan worden wat de oorsprong van bepaalde stijlen is, maar de stijl op zichzelf is slechts een omhulsel. De boodschap vormt het aanknopingspunt. Zendingsgerichte gelovigen zullen die grenzen opzoeken, zodat het evangelie ook die mensen bereikt die muziekstijlen kiezen waarvoor weinig hoop lijkt te zijn. Voor diegenen die twijfelen over het onderscheid in muziekstijl zal een bezoek aan Naarhouse.nl heel goed helpen om hier bewuster mee om te leren gaan.