Indien je als zangvereniging een koor wilt gaan oprichten zul je allereerst het muziekgenre moeten bepalen. Wanneer we het hebben over koren zijn er in principe twee stromingen mogelijk: zo zijn er seculiere koren, waaronder de jazz-, barbershop- en popmuziek vallen, en er zijn klassieke koren, waartoe de klassieke en religieuze muziek behoren. Een kerkkoor behoort uiteraard tot de laatste categorie.

Het vinden van koorleden

Stap twee is wellicht een heel logische stap, maar het is absoluut niet de gemakkelijkste. In deze moderne tijd wordt religieuze muziek door de meeste mensen niet meer gewaardeerd. Waardoor dit zou kunnen komen laten we voor het gemak even in het midden. Om geschikte koorleden te vinden zou je hier en daar advertenties kunnen plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld een advertentie zijn in een regionale huis-aan-huiskrant of het plaatselijke snufferdje in jouw dorp. Ook de gratis advertentieborden die je tegenkomt in supermarkten en bibliotheken kunnen heel goed dienst doen als uithangbord voor het kerkkoor dat jij wilt oprichten. Indien je een kerkkoor wilt oprichten dat niet enkel uit 65-plussers bestaat, dan zou je kunnen overwegen om eens contact op te nemen met een jeugd- of jongerenvereniging die zich richt op gelovige jongeren. Wie weet is daar veel animo voor deelname aan jouw kerkkoor. Een andere praktische tool om koorleden te vinden is het briljante CRM systeem van Lime Technologies. Op de website van dit bedrijf kun je lezen hoe dit systeem jou zou kunnen helpen.

Laat aspirant leden auditie doen

Het is natuurlijk erg leuk wanneer je een flink aantal zangers en zangeressen weet te rekruteren voor jouw kerkkoor, maar het is niet onverstandig om deze aspirant leden eerst auditie te laten doen. Op deze manier kom je erachter of de betreffende persoon daadwerkelijk kan zingen en tegelijkertijd kun je bepalen welke zangstem hij of zij heeft. Voor een fraai klinkend kerkkoor heb je behalve een sopraan immers ook een alt, een tenor en een bas nodig. Zorg dat er tijdens deze audities een dirigent of een muzikaal leider aanwezig is, mocht je dit zelf niet zijn. Hij of zij is door zijn of haar jarenlange ervaring in de muziekwereld in staat om te bepalen of een zanger of zangeres al dan niet een goede aanwinst voor jouw kerkkoor zal zijn.

Enthousiasme is aanstekelijk

Bij het oprichten van een kerkkoor is jouw enthousiasme en passie voor muziek essentieel. Zeker wanneer je met je kerkkoor veel tijd zult gaan steken in het repeteren van een groot aantal liederen is het belangrijk om het gehele kerkkoor gemotiveerd te houden. Het is immers de bedoeling dat de kerkelijke liederen met veel passie gezongen worden.