Muziek kan verschillende emoties oproepen. Wanneer we muziek horen worden onze hersenen namelijk op een bepaalde manier geactiveerd. Het zijn vooral de hersengebieden die gevoelens zoals beloning, zelfreflectie, het geheugen en de sensorische en motorische processen bevatten. Muziek tijdens een bijeenkomst zoals een feestje doet ook wat met je. Daarom kan de juiste muziek kiezen voor een samenkomst of evenement ook zo belangrijk zijn.

Party muziek

Het is verstandig om het type muziek aan te passen aan de beoogde sfeer van het feest. Als het de bedoeling is dat zoveel mogelijk mensen gaan dansen om er echt een uitbundig feest van maken, dan moet de muziek daar ook op afgestemd zijn. Natuurlijk hoeft een feest niet gelijk met stampende party muziek te beginnen, maar een goede dj weet wel wanneer hij of zij de muziek zo aanpast dat de voetjes van de vloer gaan.

Toch maar een achtergrondmuziekje?

Op een kinderverjaardag met opa en oma en andere volwassenen die niet onder de party-animals vallen, is het verstandig om voor een ander genre muziek te kiezen. Opa en oma genieten meer van een gezellig verjaardagsliedje terwijl hun kleinkind die bijzondere taart van jeEigenTaart aansnijdt, dan dat ze mee moeten dreunen op dat populaire housenummer. Terwijl ze genieten van het stukje taart en de gasten met elkaar of met de jarige willen praten, dan is een achtergrondmuziekje meer op zijn plaats.

De juiste sfeer

Muziek ontspant, activeert, maakt vrolijk of je wordt er juist verdrietig van. Een sfeervolle bijeenkomst waar een ontspannen sfeer moet heersen gaat vaak niet zo goed samen met hardrock muziek. Net zo goed als dat je er niet op zit te wachten dat tijdens een gezellige avond de een na de ander in huilen uitbarst omdat die mooie ballads zo’n gevoelige snaar raken. Wil je juist een uitgelaten stemming creëren? Dan doen de meezingers het natuurlijk altijd goed.

Een dj inhuren

De juiste muziek kiezen is dus vaak moeilijker dan je denkt. Daarom wordt er ook zo vaak een dj voor een feestje ingehuurd. Een goede dj kan het feest of de bijeenkomst een bepaalde richting op sturen, maar een goede dj voelt ook aan wanneer de muziekkeuze gewijzigd moet worden. Is er geen budget voor een dj, zet dan niet zomaar een afspeellijst op. Zorg dan liever dat je iedere keer opnieuw kunt bepalen welk genre er wordt afgespeeld. Ook moet je goed aanvoelen wanneer de muziek wat harder kan en wanneer niet. Zit de visite in een goed gesprek, dan is dat gesprek waarschijnlijk snel over als de muziek ineens een flink tandje hoger gaat.

Muzieksmaak is persoonlijk

Als je wilt dat de gasten met plezier terugdenken aan het feest, kies dan niet alleen voor je eigen favoriete muziekgenre. Je kunt operamuziek nog zo mooi vinden, maar het kan best zijn dat je visite er enigszins kriegelig van wordt. Bewaar gewoon je favoriete afspeellijst voor de momenten dat je alleen thuis bent.