Loungemuziek is bedoelt als achtergrondmuziek om bij te ontspannen. In de loop van de jaren is er binnen diverse hoofdgenres loungemuziek ontstaan. Het betreft dus verschillende muziekstromingen, maar de gemeenschappelijke deler is dat het rustige muziek is waarbij het mogelijk is om een gesprek te voeren. Loungemuziek kan aangepast worden aan de doelgroep. Zo wordt er in een casino andere loungemuziek gepeeld dan in een loungebar voor jongeren.

Loungebars winnen de afgelopen jaren snel aan populariteit. Het is een plek om heerlijk ontspannen te kletsen en te genieten van achtergrondmuziek. De stoelen of banken zijn erg comfortabel en de bezoekers kleden zich het liefst in modieuze loungewear. Als je comfortabel zit wil je natuurlijk geen strakke en knellende kleding aan. Loungewear kenmerkt zich doordat het behaaglijk aanvoelt en je er goed in kunt bewegen. Lekker onderuitgezakt met je benen in kleermakerszit is voor veel mensen de ideale positie om ontspannen naar muziek te luisteren. Daarnaast is loungewear stijlvol, zodat het zowel thuis als buitenshuis gedragen kan worden. Met loungemuziek en loungekleding kun je een ultieme ontspannen sfeer voor jezelf creëren om even helemaal te relaxen.

Het is door middel van diverse onderzoeken bewezen dat muziek helpt om te ontspannen. Om dit effect zo groot mogelijk te laten zijn is het ook belangrijk om aandacht te besteden omgevingsfactoren. Kleding is één van deze factoren, maar ook het minimaliseren van storingen tijdens het luisteren naar muziek is aan te raden. Je kunt een tijd plannen en gedurende deze tijdspanne je telefoon uitzetten, zodat je niet afgeleid wordt door onverwachte telefoontjes. Als je samen met een vriend of vriendin naar loungemuziek luistert kun je daar afspraken over maken. Zorg er dan wel voor dat de muziek niet te hard staat, zodat je zonder stemverheffing kunt kletsen met je vriend of vriendin. De zachte achtergrondmuziek werkt stimulerend voor een rustig gesprek. Kies voor muziek waar je van houdt en waarvan je weet dat het een rustgevende uitwerking op je heeft.